miercuri, 2 iulie 2008

Cele mai importante patru universităţi din România au stabilit la Iaşi o direcţie comună privind Învăţământul Superior

Conducerile celor mai prestigioase universităţi din ţară s-au întâlnit vineri la Iaşi, pentru a reînnoi colaborarea în cadrul consorţiului Universitaria. La întâlnirea care a avut loc în Sala Senatului de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au participat reprezentanţi ai celor patru universităţi care formează, începând cu 1996, Consorţiul UNIVERSITARIA: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Discuţiile s-au concentrat în jurul a patru direcţii importante: principiile şi tendinţele politicii învăţământului superior, asigurarea calităţii avându-se în vedere ierarhizarea universităţilor, compatibilizarea programelor de studii şi de cercetare şi finanţarea universităţilor. Prticipanţii la discuţii au constatat necesitatea stabilirii unor poziţii comune în condiţiile creşterii competitivităţii pe plan internaţional a universităţilor din consorţiu.
Pe 28 iunie vor începe demersurile pentru constituirea Fundaţiei “Universitaria” cu scopul de a identifica interesele şi activităţle comune şi de a identifica condiţiile necesare promovării valorilor învăţământului superior românesc pentru a putea atinge standarde recunoscute la nivel internaţional.
Cei patru membri ai Consorţiului UNIVERSITARIA au stabilit ca pe viitor să aibă loc întâlniri trimestriale pe domenii, întâlnirea de astăzi având şi scopul de a consolida comunicarea dintre Universităţi. „Plecăm de la Iaşi cu promisiunea că vom realiza ceea ce am hotărât azi şi suntem, deja, cu gândul la o viitoare întâlnire de lucru care să fie organizată de Universitatea de Vest”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ioan TALPOŞ, rectorul Universităţii Timişorene.

Niciun comentariu: