vineri, 13 martie 2009
Concluzii Rosia Montana!
Si pentru ca aseara cativa dintre noi (vreo 80) am vazut filmul Rosia Montana -New El Dorado, e de datoria mea sa scriu cateva dintre ideile si concluziile dezbatute aseara.
Iar pentru ca filmul a fost vazut de multi dintre voi, nu il voi comenta, ci doar discutiile de dupa, care dupa parearea mea au fost foarte prolifice, si intr-o oarecare masura ne-au format o opinie, sau nu. De aceea tin sa multumesc profesorilor care au venit si care au animat discutiile prin comentariile si concluziile lor.
Asist. univ. Adrian Ursu(prof de mediu) , cel care a moderat discutia, a venit cu un argument pe care putini dintre noi l-am fi vazut. Acela ca viitorul lac de decantare ce se va construi acolo functioneaza ca o bomba cu ceas, pentru ca , pe viitor (apropiat, indelungat) acel lac de decantare se va rupe, impactul fiind mult, mult mai puternic decat cel petrecut la Baia Mare. Si aceasta ruptura se produce, chiar daca nu azi, nu maine.....dar la un moment dat se va rupe barajul. Explicatia era mult mai stiintifica, cu bazinul hidrografic, iazul trebuind sa fie pana la cumpana de ape, iar precipitatiil ce vor cadea sa fie transportate prin crearea unor rauri artificiale. Iar acest lucru este imposibil de controlat, la o viitura oricand exista probabilitatea de a distruge barajul.
Aceasta harta prezinta iazurile de dimeniuni mari incarcate cu poluanti, folosite pentru exploatari care toate reprezinta pericole, iar cele mai mult pericole se vor revarsa in bazinul hidrografic al Tisei, probabil motivul pentru care a fost facut filmul de catre unguri.
O a doua parere a fost aceea ca, daca cele 2 parti opozante nu vor conlucra, niciodata nu se va ajunge la o concluzie. Gold Corporation deja a investit acolo 100 mil dolari, deci nu vor renunta la proiect, de asemenea comunitatea nu va pleca de acolo, asadar sunt 2 lucuri care se bat cap in cap si care nu renunta la pretentii. Din punctul meu de vedere, un compromis din partea celor 2 opozanti ar fi binevenit.
Una din intrebari era daca turismul e viabil in Rosia Montana? o alta intrebare era cine stia de Rosia Montana inainte de aparitia conflictului....
Da, exista potential turistic in Rosia Montana, ca in toata tara, dar din pacate nu exista investitori si planuri turistice, iar cele cateva ONG-uri nu pot crea infrastructura turistica necesara.
Apropo, acolo sunt rezerve de 300 tone de aur si 700 de argint. Cu 10 kg!!!!!!!!!!!de aur ei pot cumpara tot satul. Va puteti imagina? eu nu, pentru ca unele lucruri nu sunt de vanzare.
Atunci ar trebui sa renuntam la tot aurul de pe noi pentru a spune ca suntem impotriva exploatarii de aur, nici asta n-o cred.
Dar exista tehnologii mai avansate de a exploata aurul decat folosirea cianurii. Totusi acestea nu sunt folosite. De ce? Pentru un profit mai mare..probabil.
Totusi , legal, aurul apartine statului, de ce nu il exploateaza el? Pentru ca nu e rentabil.
Sunt lucruri care se bat cap in cap, la care nu exista solutii, probabil din acest motiv lucrurile stagneaza.
Ne-am ce am avea noi de castigat, oamenii de rand, daca ar porni exploatarea. Probabil nimic, statul castiga 15%, dar noi nu vom vedea nimic din acele procente. Cu siguranta tara nu va prospera si nu va avea o crestere economica fenomenala. Dar acei bani pot fi investiti in turism si vor aparea zece statiuni turistice, nu una singura.
Sunt multe de zis sau de comentat, dar toate se bat cap in cap, pentru ca nu exista cooperare.
In momentul de fata, exploatarea de aur de acolo ar produce dezechilibre ecologice, acesta este motivul pentru care sunt(em) impotriva exploatarii si noi si UE.
Iar ca o solutie pe care o vad eu: Pastrarea resurselor pentru o perioada (mai indelungata) pana cand se vor gasi solutii mai ecologice de a exploata aurul, iar acest aur sa fie exploatat de statul roman, care oricum va castiga inzecit, in contextul in care pretul aurului dar si al argintului si al uraniului prezent acolo va creste foarte mult.
Iar ce putem face noi?.... deja am facut un mic pas...
Echipa LSGG-EGEA multumeste tuturor celor care au venit la vizionarea filmului si au participat la dezbatere.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu