vineri, 17 aprilie 2009

Egea-Asociatia europeana a studentilor geografi


In anul 1987, cativa studenti de la universitatile din Varsovia, Barcelona, Viena si Utrecht au pus bazele infiintarii unei asociatii de geografie la nivel european. Scopul lor era sa creeze o comunicare la nivel european, sa sparga barierele impuse de acele vremuri.


La nivel european, Egea se imparte in 4 regiuni, si anume : Regiunea Baltica si de Nord, Regiunea de Est, Regiunea de Vest si Regiunea Euromed. Fiecare regiune desemneaza un reprezentant pentru Biroul de conducere, care este alcatuit dintr-un presedinte, vicepresedinte, secretar, trezorier, coordonator al congreselor si coordonator de relatii publice.


De atunci, au avut loc 17 congrese anuale, si nenumarate activitati internationale organizate si Egea s-a dezvoltat treptat de la 4 entitati, cat numara initial, pana la aproximativ 80 de entitati in prezent.


Una din modalitatile prin care entitatile fiecarei regiuni pot mentine contactul intre ele este oferita de Congresele Regionale, congrese ce au loc primavara si au in general o anumita tema geografica.Anul trecut congresul regional de est a fost organizat de Egea Bucuresti si s-a tinut la Sinaia, iar anul acesta a fost in Polonia, la Jastrzembia Gora (unde am participat si noi). Structura unui congres este facuta astfel incat sa fie o parte stiintifica (workshopuri ziua ) si parte de distractie (petreceri, country presentation, petreceri traditionale, BDC etc) astfel incat nimeni nu apuca sa doarma.Sunt in jur de 100 participanti din toata Europa dar mai ales din regiunea de Est.


Congresul Anual, desfasurat toamna, este principalul eveniment Egea in care toate entitatile sunt prezente. Anul acesta congresul va fi in Olanda, in localitatea Heeg. La acest congres se iau cele mai multe decizii legate de probleme specifice organizatiei.Inca nu am participat la un asemenea congres, dar in 2010 congresul va fi organizat in Romania. La acest congres sunt asteptati 200 de membri.




O alta parte importanta a asociatiei este constituita de exchange-uri.

Acestea au loc intre doua entitati sau mai multe, implicand costuri minime intrucat entitatea-gazda suporta cheltuieli legate de cazare, mancare si in general, de tot ceea ce implica programul stabilit. Un exchange dureaza aproape o saptamana, timp in care tinerii au ocazia de a cunoaste o tara si eventual, o cultura noua. Sunt cele mai apreciate activitati , si cele mai numeroase. In urma participarii noastre la congresul regional de est din Polonia s-au stabilit cateva legaturi si anul viitor sunt asteptate cateva exchabge-uri cu studentii din Ljubliana, Bratislava, Cracovia sau Varsovia...asta la latitudinea voastra.


Egea publica si The European Geographer, revista in care membrii Egea se pot implica prin scrierea de articole sau prezentarea unor lucrari stiintifice. In revista nr 3, am avut si noi un articol publicat, datorita Ilincai Dragan.Revista se poate descarca in format electronic sau se poate comanda de pe internet.Asa ca daca aveti idei de articole care tin de tema respectiva (Euregiuni de ex) nu ezitati.


Alte activitati ..care sunt foarte numeroase tin de ideile fiecarei entitati in parte. Asfetl sunt organizate expeditii, concurs de kaiak-canoe,

simpozioane, seminarii, tot felul de proiecte care atrag membrii.



Site-ul oficial Egea poate fi accesat pe adresa
http://www.egea.eu Acesta dispune si de o platforma de comunicare intre entitati, forumul unde poti gasi atat informatii stiintifice cat si ultimele barfe. In momentul de fata, entitatea Iasi se afla pe locul al 10-lea pe plan european ca numar de membri inscrisi pe forum (105).



Dupa cum bine stiti, incepand din octombrie anul trecut, LSGG a capatat un context european prin aderarea la aceasta asociatie, iar acest lucru s-a vazut in foarte scurt timp.

Asadar dupa 6 luni, deja ne putem lauda cu o participare (in masa) la diferite actiuni organizate de Egea. Astfel , multi dintre noi am fost la Homorod (Romanian Freshmen Week-end)


Campeni (Apuseni Week-end)
, am participat la 2 exchange-uri (Cluj si Timisoara) si am organizat unul
(Triple Romanian Exchange)

, iar in aprilie am participat la Congresul Regional de Est.

Dar inainte de toate, ne-am facut multi prieteni din toata tara si din toata Europa, ceea ce a creat conexiuni, idei noi, o comunicare , o spargere a barierelor impuse de granite, limite, ceea ce este de fapt scopul Egea.
Iar ca sa participati la oricare din evenimente trebuie doar sa vreti!!

Articol scris de Irina Radis si Lucian Rosu!!

Niciun comentariu: